Novice

Peti Firefighter combat challenge Slovenija je za nami

Bled, 23-24.8.2014

Tudi letos je v predzadnjem vikendu v avgustu potekalo tekmovanje Firefighter combat challenge. Mednarodno tekmovanje s sloganom »najtežji dve minuti v športu« je petič potekalo v Sloveniji, zadnja tri leta se tekmuje na idilični lokaciji ob Blejskem jezeru. Letošnjega tekmovanja so se udeležili tekmovalci in tekmovalke iz poklicnih in prostovoljnih gasilskih enot iz Slovenije, Združenih držav Amerike, Kanade, Francije, Poljske, Hrvaške, Avstrije ter Nemčije. Letos sta na tekmovanju nastopila dva gasilca iz PGD Prevoje, prvič tudi v tandemu. Gašper je v soboto nastopil v konkurenci posameznikom, v nedeljo pa skupaj s Klemnom še v kategoriji dvojice (tandem).

Gasilec (ali gasilka) tekmuje s popolno operativno opremo (zaščitna obleka + izolirni dihalni aparat). Gasilec diha zrak preko maske iz tlačne posode. Preteči mora po stopnišču v tretje nadstropje (12 metrov). S seboj mora nesti 20 kg zvite cevi. Ko pride do vrha odloži cev in po vrvi potegne 20 kg težko utež. Ko utež potegne do vrha, steče po stopnicah navzdol. Na poligonu s štiri kilograme težkim kladivom udarja po železni kladi, ki jo ima med nogama in jo mora premakniti za 1 meter. Med ovirami teče 20 m, vzame polno cev z vodo in jo vleče nazaj 20 m skozi vratca in z vodo zbije tarčo. Spusti cev in zagrabi 80 kg težkega ponesrečenca, ki ga vleče 20 m do cilja. Tekmovanje je atraktivno tudi za gledalce, saj skupaj nastopita dva tekmovalca, vsak na svoji progi. Znano je kot eno najtežjih tekmovanj za gasilce na celem svetu, kjer veliko dosežeš, če sploh prideš do cilja. 

Tudi letos sta se gasilca iz Prevoj tekmovanja udeležila skupaj s kolegi iz PGD Moravče, s katerimi skupaj tekmujemo tudi v tekmovanju Fire combat. V soboto je skozi celoten dan močno padal dež in s tem močno otežil pogoje za tekmovanje. Gašper je dosegel čas 2:38,93, kar je na koncu pomenilo uvrstitev na 78. mesto od 114. uvrščenih tekmovalcev v absolutni konkurenci. Lanski čas je izboljšal kar za 30 sekund. Gasilci iz PGD Moravče so dosegli naslednje rezultate: Mitja 71. mesto (2:36,30) ter Blaž 93. mesto (2:58,36). Slovenski tekmovalci so zasedli prva štiri mesta, kar dokazuje, da se lahko enakovredno kosajo z gasilci iz drugih držav. Tako kot lansko leto, je tudi letos zmagal Domen Pavlič s časom 1:31,38.

V nedeljo je ponovno v deževnem vremenu potekalo tekmovanje dvojic (tandem) in ekip. Med dvojicami sta nastopila Gašper in Klemen. Dosegla sta čas 2:38,89 in s tem dosegla 46. mesto od 51. uvrščenih dvojic v absolutni konkurenci. Sebastjan in Mitja sta dosegla 33. mesto (2:15,03), Blaž in Ambrož pa 49. mesto (2:43,36). Zmagala je dvojica FCC tandem Slovenia s časom 1:19,92. Gasilci PGD Moravče so nastopili še v ekipnem delu. Prebili so se skozi kvalifikacije, nato pa so v dvobojih na izpadanje izpadli proti kolegom iz Avstrije. Zasedli so 15. mesto od 22. uvrščenih ekip.

Tekmovanje se je tudi letos izkazalo za zelo težkega, saj marsikdo ni zmogel priti do cilja ali pa se je na koncu od fizičnega napora zgrudil na tla. Proga zahteva odlično psihofizično stanje gasilca in gasilke, kjer se simulira veliko situacij s katerimi se gasilci soočajo na večini intervencij. Zmagovalci in zmagovalke so torej vsi, ki stopijo skozi cilj, ne glede na končni čas in uvrstitev!

 

Rezultati

Prispevek iz medijev (prvič)

Prispevek iz medijev (drugič)

Tako kot skoraj vse druge moderne spletne strani, tudi naša uporablja sistem piškotkov. Piškotke uporabljamo za izboljšanje kvalitete storitev na spletni strani in pod nobenim pogojem za zbiranje informacij, preko katerih bi vas bilo mogoče identificirati! Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information