Domov

INTERVENCIJA: Žledelom, februar 2014

Prevoje, 2-5.2014

V prvem tednu v februarju je celotno Slovenijo prizadela naravna katastrofa. Neugodne vremenske razmere so skoraj celotno Slovenijo okovale v led. Žled, ki je lomil drevesa, trgal električne kable, je povzročil ogromno škodo. Življenje sta izgubili dve osebi. Ena zaradi električnega udara pri popravljanju električnih vodnikov, druga oseba pa zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom zaradi nepravilne uporabe električnega agregata. Država Slovenija je zaprosila sosednje države za pomoč pri zagotovitvi električne energije z zmogljivimi agregati. Brez elektrike je ostal velik del države, nekateri kraji je nimajo cel teden. Škoda v gozdovih je ogroma. Po nekaterih ocenah je poškodovane okoli polovica gozdnate površine v državi Končne številke bodo znane, ko se bo stanje umirilo. 

 

Težave z žledom smo imeli tudi v občini Lukovica. Vsa prostovoljna gasilska društva, režijski in drugi pogodbeni delavci so bili na delu več dni. Gasilci PGD Prevoje smo izvajali aktivnosti od nedelje do srede, ko smo zaključili z zadnjim posredovanjem. Na terenu smo posredovali z vsemi štirimi vozili in večjim številom posadke. Soočili smo se z nevarnimi pogoji za delo, saj so drevesa padala iznenada, težave smo imeli tudi z ledom in snegom na cestišču. Pri vseh posredovanjih pa nismo imeli poškodovanega gasilca, prav tako pa na vozilih ni nastala omembe vredna škoda. Uničena je bila le ena motorna žaga, ki smo jo že zamenjali z novo.

Nedelja, 2.2.2014

 • Odstranjevanje dreves iz cest: Šentvid - Lukovica, Rafolče - Vrhovlje - Straža, Vrhovlje - Dupeljne
 • Odstranjevanje dreves podrtih na eno hišo v Vrhovljah ter na dve hiši v Dupeljnah. Ena hiša je ostala nepoškodovana, dve pa sta imeli večje poškodbe na ostrešju.
 • Potreba po agregatu za pljučnega bolnika v Šentvidu zaradi izpada električne energije. Pljučni bolnik je potreboval agregat za aparat za dihanje. Po pogovoru z zdravnico je ZD Domžale pripeljal kisikovo jeklenko. Naša pomoč bi bila potrebna v primeru poslabšanja stanja in daljšega izpada elektike

Ponedeljek, 3.2.2014

 • Odstranjevanje dreves in vej na cesti Brdo pri Lukovici - Zlato polje
 • Zagotovitev vozil z agregatom v Imovico ter Rafolče zaradi potreb po električni energiji
 • Odstanjevanje dreves v Mirni ulici v Šentvidu

Torek, 4.2.2014

 • Obhod po požarnem rajonu
 • Odstranjevanje dreves na cesti Vrhovlje - Straža
 • Zagotovitev električne energije z dvema agregatoma v kraju Rafolče

Sreda, 5.2.2014

 • Obhod po požarnem rajonu
 • Odstranjevanje dreves na cesti Vrhovlje - Straža
 • Zagotovitev električne energije z agregatom v Dupeljnah
 • Odstranjevanje dreves v kraju Dupeljne

 

Fotografije

Izjava Občine Lukovica za medije

Prihajajoči dogodki

Ni dogodkov

Obiskovalci

8977733
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Skupaj
171
924
4507
4507
8977733

Trenutne Intervencije

Požarna Ogroženost

Radarska slika padavin

Tako kot skoraj vse druge moderne spletne strani, tudi naša uporablja sistem piškotkov. Piškotke uporabljamo za izboljšanje kvalitete storitev na spletni strani in pod nobenim pogojem za zbiranje informacij, preko katerih bi vas bilo mogoče identificirati! Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information