Območje delovanja

Območje delovanja

 

PGD PREVOJE po kategorizaciji Gasilske zveze Slovenije spada v drugo kategorijo po razvrščanju gasilskih enot. K temu je prilagojena kadrovska in tehnična opremljenost. Operativno območje pokriva teritorij krajevnih skupnosti PREVOJE in RAFOLČE v občini LUKOVICA. V skladu z načrtom aktiviranja in potreb posreduje na celotnem območju občine Lukovica, občasno pa tudi izven nje.

 

Območje PGD PREVOJE meji na teritorije:

PGD Lukovica v KS Lukovica, Občina Lukovica

PGD Studenec v KS Krtina, Občina Domžale

PGD Rova v KS Rova, Občina Domžale

PGD Dob v KS Dob, Občina Domžale

 

Območje, ki ga pokriva PGD PREVOJE leži na skrajno zahodnem delu občine Lukovica in pokriva naslednje vasi: Prevoje pri Šentvidu, Šentvid pri Lukovici, Rafolče, Dupeljne, Straža, Vrba, Vrhovlje in Imovica. V omenjenih vaseh po podatkih registrskega popisa leta 2011 živi 1635 oseb.

Vasi Prevoje pri Šentvidu in Šentvid pri Lukovici uporabljata ulični sistem. Priloga uličnega sistema je sestavni dela operativnega načrta. Vasi Prevoje Pri Šentvidu, Šentvid pri Lukovici, Vrba, Imovica ležijo na ravninskem delu območja, ki ga pokriva PGD Prevoje. Dostop do vseh vasi je omogočen težjim gasilskim vozilom, prav tako je omogočen dostop za avtolestev. Prav tako vsi nadvozi in nosilnost mostov omogočajo prečkanje gasilskih vozil.

Vasi Rafolče, Dupeljne, Straža, Vrhovlje ležijo na severu območja, ki ga pokriva PGD Prevoje. Teren je pretežno hribovit, vendar je do vseh vasi omogočen dostop gasilskih vozil po asfaltiranih cestah. Vse ceste na območju ki ga pokriva PGD Prevoje so prevozne v vseh letnih časih vendar je pozimi v hribovitem delu možen otežen dostop zaradi poledice in snega na cestišču.

Na severni strani območja se nahajajo Prevojske gmajne, ki so sestavljane iz borovega in smrekovega lesa. Tik ob robu tega gozda so štirje ribniki, iz katerih se lahko voda uporablja v neomejenih količinah za gasilne namene. Na območju tečejo trije potoki, ki se jih lahko uporabi za gašenje: potok Erjavec, potok Vrševnik in potok Radomlja.

Skozi vas Prevoje poteka magistralna cesta Ljubljana – Maribor. Prav tako čez območje poteka trasa avtoceste Ljubljana- Maribor. PGD Prevoje na svojem območju nima dostopa do avtoceste, vendar ima dva nadvoza. Dostop na avtocesto je možen v Lukovici (3 km) in Krtini (4km).

V naselju Prevoje se nahaja tudi centralno skladišče »HOFER« in uprava tega podjetja, kjer je zaposlenih 150 oseb. Na strehi skladišča je nameščena sončna elektrarna v moči 2 MW. Na našem območju deluje tudi več delavnic, v katerih dela skupaj 20 oseb. Javni objekti na območju so Vrtec MEDO 30 zaposlenih in 340 otrok, trgovina Mercator 8 zaposlenih oseb in stanovanjsko naselje Kvedrčkova ulica 60 oseb.

 

Druga gasilska društva v Gasilski zvezi Lukovica:

-PGD Lukovica (II. kategorija)

-PGD Krašnja (I. kategorija)

-PGD Blagovica (II. kategorija & osrednja enota)

-PGD Trojane (I. kategorija)

Tako kot skoraj vse druge moderne spletne strani, tudi naša uporablja sistem piškotkov. Piškotke uporabljamo za izboljšanje kvalitete storitev na spletni strani in pod nobenim pogojem za zbiranje informacij, preko katerih bi vas bilo mogoče identificirati! Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information