Člani

Strokovna ekskurzija PGD Prevoje

Krško, 28.9.2019

Člani PGD Prevoje smo se skupaj z našimi podporniki v soboto, 28. septembra, podali na strokovno ekskurzijo v Krško z okolico. Najprej smo si ogledali edino slovensko jedrsko elektrarno, Nuklearno elektrarno Krško, ki deluje od leta 1981. Za vstop v elektrarno veljajo stroga varnostna navodila. Ogledali smo si film, v katerem je bilo prikazano delovanje elektrarne, sledil je pogovor z njenimi predstavniki ter voden sprehod po klasičnem – nejedrskem delu elektrarne. Predstavitev elektrarne je bila izvedena na zelo zanimiv način, da smo način obratovanja in bistvo njenega delovanja lahko razumeli tudi laiki.

V sklopu Nuklearne elektrarne Krško smo si ogledali tudi gasilski del in organizacijo gasilstva na območju elektrarne ter seveda njihov vozni park, ki se močno razlikuje od voznega parka običajnih gasilskih društev. Najbolj nam je ostalo v spominu gasilsko vozilo na 8x4 podvozju Mercedes-Benz Actros, ki ima hidravlično roko za gašenje F40 WFT Bronto Skylift, v vozilo pa spravijo 8.500 litrov vode in 1.500 litrov penila. Vse skupaj poganja Zieglerjeva gasilska črpalka FPN 10-8000-1MH, poleg hidravlične roke pa je v nadgradnji še navijak za visokotlačni napad.

Sledilo je kosilo, po kosilu pa smo se odpeljali na ogled starega mestnega jedra. Dober vodič nam je bil gasilski kolega Ivan iz PGD Videm ob Savi, s katerimi smo v lanskem letu, ob praznovanju 130-letnice našega in njihovega društva, stkali prijateljske vezi. Zapeljali smo se v Brestanico, kjer smo si ogledali mogočni grad Rajhenburg in spoznali njegovo zgodovino od 12. stoletja do danes. Grad je urejen kot muzej in ponuja ogled kar nekaj vrst zbirk, prav tako v njem deluje tudi muzejska trgovina.  

Sledil je še ogled unikatno opremljene kleti v Hiši frankinje Kerin, kjer nam je gospodar z veseljem pripovedoval zgodbo o ljubezni do zemlje, tehnološki pridelavi vina in o najnovejši unikatni pridobitvi – beli frankinji. Degustacija njihovih vin in domačih dobrot nas je povsem navdušila. 

Na turistični kmetiji Radej v Sremiču smo z zelo okusno večerjo zaključili zanimiv dan in se v poznih večernih urah vrnili na Prevoje.

Mateja Pavlič

 

Tako kot skoraj vse druge moderne spletne strani, tudi naša uporablja sistem piškotkov. Piškotke uporabljamo za izboljšanje kvalitete storitev na spletni strani in pod nobenim pogojem za zbiranje informacij, preko katerih bi vas bilo mogoče identificirati! Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information