Postani operativni gasilec

Postani operatni gasilec

Prostovoljni gasilci smo ljudje, ki smo pripravljeni del svojega prostega časa nameniti izobraževanju, usposabljanju, vzdrževanju gasilske tehnike in opreme, ter jasno pomoči bližnjemu v nesreči.

Operativni gasilec je oseba, ki poklicno ali prostovoljno opravlja operativne naloge gasilstva in je strokovno usposobljena za te naloge, izpolnjuje predpisane psihofizične in zdravstvene zahteve ter druge pogoje, je podpisala pristopno izjavo in ima gasilsko izkaznico. Da postaneš operativni gasilec je potrebno opraviti dva tečaja, ki ju periodično izvaja gasilska zveza Lukovica:

Tečaj za gasilca pripravnika:

Gasilec pripravnik je član prostovoljnega gasilskega društva, ko dopolni starost najmanj 16 let in ima opravljen tečaj za gasilskega pripravnika.
V času usposabljanja za gasilca pripravnika član prostovoljnega gasilskega društva ne more sodelovati na intervencijah. Po zaključenem tečaju za gasilskega pripravnika lahko prostovoljno sodeluje na intervencijah pri nalogah, ki so v skladu s programom pripravništva ter niso nevarne za zdravje in življenje.
Dela opravlja pod nadzorom gasilskega vodje.
Mladoletnik lahko opravlja naloge gasilca pripravnika le po predhodnem pisnem dovoljenju staršev ali skrbnikov.

Tečaj za operativnega gasilca:

Operativni gasilec opravlja operativne naloge v gasilstvu.
Operativni gasilec:

  • je strokovno usposobljen za gašenje in reševanje ter ima opravljen predpisan izpit za operativnega gasilca;
  • ima opravljen preizkus psihofizičnih sposobnosti in je zdravstveno sposoben za opravljanje gasilske službe;
  • ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje zoper življenje, telo in premoženje;
  • starost operativnega gasilca je skladna s starostjo, ki jo določa Zakon o gasilstvu.

Merila za preverjanje psihofizične in strokovne usposobljenosti operativnih gasilcev predpisuje Poveljstvo GZS.

Vsako soboto ob 12.00 lahko pridete v gasilski dom in si pogledate našo opremo in spoznate naše gasilce. V kolikor imate željo postati operativni gasilec, želite pomagati ljudem v stiski, se naučiti nekaj novega, pridružiti kolegom in kolegicam v operativni enoti, nas obiščite ali kontaktirajte preko objavljenih kontaktov.

 

 

 

 

Tako kot skoraj vse druge moderne spletne strani, tudi naša uporablja sistem piškotkov. Piškotke uporabljamo za izboljšanje kvalitete storitev na spletni strani in pod nobenim pogojem za zbiranje informacij, preko katerih bi vas bilo mogoče identificirati! Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information