Oprema

Oprema


Operativna enota prostovoljnega gasillskega društva Prevoje ima v svojih vozilih spravljeno vso gasilsko reševalno opremo, ki jo moramo imeti in tudi znati uporabljati po predpisih Gasilske zveze Slovenije. Oprema je taktično porazdeljena med vsa štiri vozila. Poleg standardne opreme, uporabljamo tudi drugo specialno in posebno opremo, ki smo jo kupili glede na potrebe in lastnosti lokalnega okolja. Nekaj te opreme vam predstavljamo v spodnjih opisih.

 

 

Termovizijska kamera Argus® 4-160

Pomemben kos opreme tako v našem društvu kot tudi na širšem območju je termovizijska kamera Argus® 4-160. Kamera se največkrat uporablja pri vseh požarih v objektih, iskalnih akcijah, pri dimniških požarih ter odkrivanju potencialnih virov požara (npr. pregrevanje električne napeljave). Gasilcem omogoča, da s kamero vidijo v temi, megli, skozi dim itd.

Kamera je narejena iz trpežnih materialov, saj se gasilec pri rokovanju z njo sreča z različnimi težkimi situacijami (dim, vročina, umazanija, padci opreme itd.). Kamera ima dva toplotna senzorja. Z enim se meri temperatura ozračja, z drugim pa preko laserja ugotovimo temperaturo v točno določeni točki. Zazna temperature od -40 do +800 stopinj celzija. Z njo lahko naredimo do 100 fotografij, ki se kasneje lahko prenesejo na računalnik. Senzor omogoča pogled v 12 različnih barvnih shemah, ki jih lahko spreminjamo glede na določeno situacijo. Skupaj s kamero smo dobili dve bateriji, ki zdržijo do štiri ure, polnilec ter kable za povezavo z računalnik. Vse skupaj je spravljeno v priročno torbo.

 

 

Vlomilsko orodje »Halligan tool«

Orodje je primerno za nasilno vlamljanje v objekte ali vozila, kadar je potrebno zaradi nastale situacije, čim hitreje pridobiti dostop do drugega prostora (ogroženost ljudi, požar za zaklenjenimi vrati itd.) Narejeno je iz trpežnega materiala in tehta približno deset kilogramov.

 

 

Ročnik za tleče požare; »sabljasti ročnik«

Ročnik  je v obliki sablje in se vstavi na ročnik za visoki tlak, na t.i. hitro cev. Na koncu ročnika je več luknjic, skozi katere se oblikuje razpršen curek. Zaradi edinstvene zasnove lahko z ročnikom predremo določeno materiale in pridemo do žarišča požara. Primeren je za gašenje streh, ki so sestavljene iz več plasti »sendvič strehe«, gašenje bal in sena, lahko pa se uporabi tudi za gašenje avtomobilov.

 

 
 

 

Oprema za imobilizacijo glave

Gasilci se pri svojem delu srečujemo tudi z poškodbami glave in hrbtenice. V  vozu ena imamo zato opremo za imobilizacijo glave pri poškodbah glave oziroma hrbtenice. Komplet zajema dve odrasli in eno otroško vratno opornico in dodatno oporo vratnega dela hrbtenice. Skupaj z zajemalnimi nosili komplet omogoča kvalitetno imobilizacijo in prenos pacienta na drugo lokacija, brez tveganja dodatnih poškodb. Namestitev kompleta na poškodovanca omogoča stabilno ravnotežje in vratne hrbtenice. Vratne opornice so prilagojene različnim dolžinam vratu, od otroškega do odraslega vratu. Oporni blazini imata ob strani odprtino, tako da pacient ni zvočno izoliran od zunanjosti.

 

 

 

Oprema za imobilizacijo hrbtenice

K.E.D. (Kendrick Extrication Device) oziroma oprema za imobilizacijo hrbtenice se uporablja na ponesrečencih pri različnih prometnih nesrečah, kadar sumimo na poškodbe hrbtenice. Skupaj z ovratno opornico imobiliziramo glavo, vrat in hrbtenico, s tem pa drastično znižamo možnost novih poškodb pri premikanju poškodovanca iz vozila. Komplet vsebuje dva trakova za glavo, blazino za podložitev glave in vratu ter opornico sestavljeno iz trpežnih materialov z dvema trakovoma za nogi ter tremi pasovi za trup. Vse skupaj je zloženo v priročni torbi.

 

 
 
 
 
 
 

 

Zajemalna nosila

Nosila so namenjena za prenos pacientov na drugo lokacijo. Komplet vsebuje še tri trakove, s katerimi pacienta pričvrstimo na nosila, tako da čim bolj onemogočimo gibanje. Nosila so živo rumene barve iz trpežnega materiala. Po dolžini so raztegljive, prav tako se razdelijo na dva dela, tako da lahko pacienta naložimo na več načinov, odvisno od situacije.

 

 

Prenosni reflektor

Prenosna baterijska LED svetilka je namenjena osvetljevanju prizorišča ob zmanjšani vidljivosti. Je živo rumene barve in iz lahkih in trpežnih materialov, s tem omogoča lažji prenos do želene lokacije. Baterija omogoča 12 urno neprekinjeno delovanje s kratkim časom polnjenja. Komplet vsebuje tudi kabel, s katerim reflektor lahko priklopimo na drug vir energije. Odporen je na vlago, umazanijo, slano vodo, prah in sončno svetlobo. Omogoča osvetlitev na eno ali dve strani z možnostjo nagiba glave do 60°.

 

 

Reševalni pasovi

V letu 2012 smo pridobili dva reševalna pasovi namenjena za reševanje iz višin in globin. Skupaj s karabinom, osmico ter primerno vrvjo omogočata varnejše delo v težkih situacijah. Primerno so za delo povsod, kjer obstaja večja možnost za padec reševalca in tudi ponesrečenca iz višine (strehe objektov, lestve, jame itd.). Vsak komplet je spravljen v priročno torbi za lažji prenos.

 

 
 
 
 

Tako kot skoraj vse druge moderne spletne strani, tudi naša uporablja sistem piškotkov. Piškotke uporabljamo za izboljšanje kvalitete storitev na spletni strani in pod nobenim pogojem za zbiranje informacij, preko katerih bi vas bilo mogoče identificirati! Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information