Izobraževanja

Vaje operative: Usklajenost na intervenciji

Šentvid, 6.2.2020

V četrtek zvečer smo izvedli druge letošnje vaje operativne enote. Na tokratnih vajah smo najprej obnovili znanje o samem poteku intervencije, od poziva, razporeditev ekipe, javljanje izvodza in drugo. Nato smo izvedli tri vaje, na katerih smo usklajevali delovanje enote za čim hitrejše in učinkovito posredovanje na intervencijah. Na treh različnih lokacijah smo izvedli požar kontejnerja za smeti, travniški požar ter požar v objektu z ujeto osebo. Vaj se je udeležilo deset operativnih gasilcev, delovali pa smo z vozom dve (GVC 16/25) ter vozom tri (GVC 24/50).

Teoretična vaja potres #siquake2020

Lukovica, 4.2.2020

Uprava Republike Slovenija za zaščito in reševanje je organizirala večjo teoretično vajo na temo uničujočega potresa. Scenarij vaje je bil potres IX. stopnje po EMS v osrednji Sloveniji. Potres je prizadel vseh 32 občin v regiji, med drugim tudi občino Lukovica. V vaji so sodelovali štabi civilne zaščite vseh občin, ministrstva, policija, vojska in druge organizacije. V prostorih občine Lukovica so se sestali poveljnik in člani štaba CZ občine Lukovica, kjer so s strani URSZR dobili 14 nalog, katere so morali uspešno opraviti v času trajanja vaje. Naloge vadbencev so bile sestavljene tako, da so se scenariji čim bolj približali realnemu stanju ob katastrofalnem potresu. V štabu CZ občine sta na vaji sodelovala tudi dva člana poveljstva PGD Prevoje.

 

Članek domžalec.si

Spletna stran #SiQuake2020

Vaje operative: Preiskovanje prostorov

Šentvid, 21.1.2020

V torek zvečer smo izvedli prve letošnje vaje operativne enote. Prve vaje v letu 2020 smo sicer načrtovali v začetku leta, vendar smo takrat malo pred začetkom posredovali na požaru avtomobila v Rafolčah. Tema tokratnih vaj je bilo preiskovanje zadimljenih prostorov. Najprej smo teoretično obnovili znanje pri rokovanju z izolirnimi dihalnimi aparati (IDA) ter postopkih pri preiskovanju prostorov. Nato smo izvedli še praktični del, saj smo zadimili sejno sobo in kuhinjo v zgornjem nadstropju. Operativci smo preiskovali prostor, iskali ''žarišče požara'' ter ponesrečenca. Vaj se je udeležilo osem operativnih gasilcev.

Zaključen tečaj za strojnika

Prevoje, 25.11.2019

Gasilska zveza Lukovica je v mesecu novembru organizirala tečaj za za pridobitev specialnosti strojnik. Pridružili so se namtudi tovariši iz Gasilske zveze Mengeš, saj smo imeli na voljo še nekaj prostih mest. Tečaj je obsegal 18 ur teoretičnih predavanj in 28 ur praktičnega dela. Slednji je bil izpeljan v Krašnji in v prostorih CZR Domžale, vsak tečajnik pa je bil ocenjen z opravljen/ne opravljen. Teoretični del je v celoti potekal v prostorih PGD Prevoje, pa se je ocenjevalo z zaključnim pisnim izpitom iz vseh desetih predmetov. Tečaja sta se udeležila tudi operativec in operativka iz PGD Prevoje in ga tudi uspešno opravila.

Usposabljanje za posredovanje v dvocevnih predorih

Ig, 5.11.2019

Zadnji tečaj v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu v letošnjem letu za operativne gasilce PGD Prevoje je potekal v začetku novembra. PGD Prevoje je uvrščen v državni načrt za posredovanje v tunelih, za naš primer tuneli v okolici Trojan. Dvodnevnega usposabljanja za posredovanje v dvocevnih predorih sta se udeležila tudi dva operativna gasilca iz Prevoj, ki sta tečaj tudi uspešno opravila. Z usposabljanji na Igu bomo nadaljevali v spomladanskih terminih.

Vaja evakuacije v vrtcu Medo

Prevoje, 24.10.2019

V četrtek dopoldne so v vrtcu Medo na Prevojah izvedli vajo evakuacije. Tako kot vsako leto, smo bili prisotni tudi gasilci PGD Prevoje, ki smo preverili potek evakuacije, nato pa smo otrokom pokazali gasilski vozili, prav tako pa so lahko špricali v vodo. Izvozili smo z vozom dve (GVC 16/25) ter vozom tri (GVC 24/50) in petimi gasilci.

Obiskali so nas otroci iz vrtca

Šentvid, 23.10.2019

V sredo zjutraj so nas obiskale tri skupine otrok iz vrtca Medo. Otrokom in vzgojiteljicam smo razkazali naš gasilski dom in pokazali gasilska vozila ter opremo, ki jo gasilci uporabljamo pri delu. Otroci so lahko preizkusili curke na različnih ročnikih, prav tako pa so videli kako nastane gasilska pena. Pokazali smo jim kočiji s katerimi so se naši predhodniki vozili na intervencije ter kako smo gasilci danes oblečeni na intervencijah. Prikazali smo jim delovanje hidravličnih škarjih in razpirala za tehnično reševanje, namestnik poveljnika pa jim je razložil delovanje naše organizacije in jih pozval, naj v primeru požara ali druge nesreče nemudoma pokličejo na 112. Sodelovalo je šest članov PGD Prevoje.

Ema Pavlič

Zaključen tečaj prva pomoč - obnovitveni

Prevoje, 21.10.2019

V drugi polovici septembra je v prostorih PGD Prevoje potekal tečaj za Prvo pomoč - obnovitveni. Dvodnevni tečaj je obsegal več ur praktičnih vaj (9 delavnic), zaključil pa se je s pisnim izpitom. Vodil ga je vodja izobraževanja iz UKC Ljubljana. Tečaj je uspešno zaključilo 14 gasilcev iz GZ Lukovica, od tega trije iz PGD Prevoje. Dva člana pa sta zaradi bolezni morala tečaj v zadnjem trenutku odpovedati.

Poveljnik uspešno opravil tečaj nevarne snovi

Ig, 10.-12.10.2019

V prostorih in na poligonu Urada RS za zaščito in reševanje na Igu je potekal tridnevni tečaj za pridobitev specialnosti nevarne snovi. Tečaja se je udeležilo 24 operativcev iz cele Slovenije, med njimi je bil tudi operativec PGD Prevoje. Prve dva dni so se tečajniki spoznali s kemijo v gasilstvu, taktičnimi postopki ter drugimi temami, skupaj 30 ur. Zadnji dan je bil rezerviran za 10 ur praktičnih vaj, kjer so tečajniki teorijo uspešno uporabili v praksi ter tečaj zaključili z zaključno vajo. Tečaj so vsi uspešno končali.

Slavnostna podelitev čina višji gasilec

Lukovica, 27.9.2019

Na trgu v Lukovici je v večernih urah potekala slavnostna podelitev čina višji gasilec. Tečaj je obsegal 55 šolskih ur predavanj in 37 šolskih ur predavanj in so ga zdaj že vodje skupine z zaključnimi izpiti uspešno opravili v maju. Tečaj je uspešno zaključilo 16 gasilcev, od tega trije iz PGD Prevoje. Na podelitev so bili povabljeni poveljniki in predsedniki društev v GZ Lukovica, skupaj s predavatelji in inštruktorji. Prisotna je bila tudi županja občine Lukovica.

Operativec uspešno opravil tečaj TRE

Ig, 5.10.2019

V drugi polovici tedna je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu potekal tridnevni tečaj za tehnično reševanje. Tečaj obsega 18 ur predavanj in obsega teme kot so varstvo pri delu, reševanje izpod ruševin, prva pomoč in podobno. Praktični del tečaja obsega 10 ur oziroma več različnih vaj. Tečaja se je udeležil tudi operativec iz PGD Prevoje ter ga tudi uspešno opravil.

Tako kot skoraj vse druge moderne spletne strani, tudi naša uporablja sistem piškotkov. Piškotke uporabljamo za izboljšanje kvalitete storitev na spletni strani in pod nobenim pogojem za zbiranje informacij, preko katerih bi vas bilo mogoče identificirati! Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information