Izobraževanja

Z vajo in dnevom odprtih vrat smo prikazali delo gasilcev

Prevoje, 25. & 26.10.2013

Zadnji vikend v oktobru smo v sklopu meseca požarne varnosti organizirali različne aktivnosti, ki so potekale dva dni. Z njimi smo krajanom hoteli prikazati naše delovanje, postopek gašenja, opremo ter gasilski dom in jim s tem približati delo gasilcev. V petek zvečer smo pripravili društveno gasilsko reševalno vajo s požarom avtomobila, v soboto pa smo odprli vrata gasilskega doma, kjer smo prikazali več različnih tem. Krajanom bi se radi zahvalili za izkazano podporo in veliko udeležbo v obeh dnevih.

 

 

 

V petek približno ob 18. uri smo na Prevojah pripravili prikazno gasilsko reševalno vajo. Scenarij vaje je bila nesreča avtomobila, ki mu je sledil požar, ob avtu pa sta ležala dva ponesrečenca. Vaje se je udeležilo PGD Prevoje z vozili GVM-1, GVC 16/25 in GVC 24/50 s 17 gasilci in gasilkami. V vaji so bili tudi udeleženi gasilski pripravniki, ki v jesenskem času opravljajo nadaljevalni tečaj za gasilca s katerim bodo postali pravi operativci. Vsak pripravnik mora na vaji imeti svojega mentorja, prav tako se ne smejo izvajati gašenja. Temu smo prilagodili tudi potek vaje. Po koncu vaje je poveljnik Gasilske zveze Lukovica opravil kratko analizo vaje, krajani pa so lahko poskusili gašenje s penilom.

Vaja je potekala po naslednjem scenariju:

  • Prvo vozilo na mestu je bil voz ena (GVM-1) z vodjo vaje. Ta je opravil pregled prostora in takoj začel z izdajo ukazov. Prvi obvezni korak je zavarovanje kraja vaje, saj lahko le tako gasilci svoje delo opravimo varno in učinkovito. Dva gasilca sta zaprla cesto iz obeh smeri. Ostali gasilci v vozilu pa so pripravili opremo za prvo pomoč za oba ponesrečenca. Začeli so z oskrbo prvega ponesrečenca, ki je bil oddaljen od gorečega avtomobila.
  • Drugo vozilo je prišel voz dve (GVC 16/25), ki je imel nalogo reševanje ponesrečencev in gašenje požara. Prioriteta je bilo reševanje ponesrečenca iz vroče cone, nato pa omejiti širjenje požara. Požar avtomobila je bil sekundarnega pomena, saj moramo najprej poskrbeti za človeška življenja. Trije gasilci opremljeni z izolirnimi dihalnimi aparati so iz vroče cone izvlekli ponesrečenca in ga predali bolničarjem. Vmes smo opravili zaščito sosednjega objekta na zahodni strani, da ne bi ogenj preskočil nanj. Pripravilo smo opremo za gašenje požara s peno. Z njo smo prekrili avto in površino okoli njega in tako preprečili dostop kisika do ognja. S tem je požar ugasnil.
  • Zadnje vozilo, ki je prišlo na kraj, je bil voz tri (GVC 24/50), ki je imel nalogo napajanje voza ena z vodo. Za svoje napajanje je poskrbel iz bližnjega hidranta. Prav tako so preventivno naredili en napad za zaščito okolice.

 

V soboto ob 17. uri smo v gasilskem domu organizirali dan odprtih vrat s prikazom gašenja z gasilnimi aparati in  maščobne eksplozije ter imobilizacijo ponesrečenca. Občani so si ogledali vsa vozila, seznanili so se tudi s potekom in načrti pri gradnji ter obnovi gasilskega doma.

Na začetku smo predstavili našo tehniko in opremo s katero razpolagamo. Potem smo prikazali maščobno eksplozijo, kjer nam je demonstrator predstavil pravilen postopek gašenja, ko zagori olje na štedilniku v kuhinji. Močnejši vtis so pustil prikaz, ko goreče olje nepravilno gasimo z vodo. Posledice so mnogo hujše, zlahka pride do poškodbe stanovalcev in večjega požara. Demonstracija je bila več kot poučna za občane. Prav tako so  občani lahko poskusili z gašenjem z ročnimi gasilniki na prah ter ogljikov dioksid. Pedsednik in orodjar PGD Prevoje sta predstavila koncept dokončanja gradnje gasilnega doma.

Občanom smo prikazali tudi pravilen postopek pristopa k ponesrečencu ter izvedli smo prikaz imobilizacije ponerečenca z sumom poškodbe hrbtenice. Na koncu druženja smo občane še lepo pogostili z manjšo pogostitvijo z željo, da se vidimo večkrat na takšnih srečanjih ter čimanjkrat na intervencijah.

 

Posnetek društvene vaje

Fotografije društvena vaja

Fotografije dan odprtih vrat

Tako kot skoraj vse druge moderne spletne strani, tudi naša uporablja sistem piškotkov. Piškotke uporabljamo za izboljšanje kvalitete storitev na spletni strani in pod nobenim pogojem za zbiranje informacij, preko katerih bi vas bilo mogoče identificirati! Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information