Izobraževanja

Medobčinska gasilsko reševalna vaja v Vrhpoljah

Vrhpolje, 23.8.2019

Poveljstvo PGD Vrhpolje je v sklopu praznovanja 90 letnice obstoja društva pripravila veliko gasilsko reševalno vajo na cerkev sredi Vrhpolj. Na vaji je sodelovalo 110 gasilcev iz desetih gasilskih enot, ki so prišle iz treh občin. Na vajo smo bili povabljeni tudi gasilci PGD Prevoje, izvozili pa smo z vozom dve (GVC 16/25).

Predstavitev gasilcev na srečanju skavtov voditeljev

Prevoje, 9.8.2019

V petek popoldne smo se na povabilo organizatorjev udeležili vseslovenskega srečanja skavtov voditeljev. Približno 500 se jih je zbralo na travniku pri gozdu med Želodnikom in Prevojami. Skupini skavtov smo se predstavili na dveh točkah. Na prvi so spoznali naša vozila in opremo v njej. Preizkusili so hidravlično orodje, izolirne dihalne aparate, gašenje s cevovodom in ostalo. Na drugi točki smo jim prikazali pravilne postopke pri gašenju začetnih požarov, prav tako so se sami preizkusili pri gašenju vnetljivih tekočin. Prikazali smo jim še požar jeklenke za kuhinjski plin. Srečanja smo se udeležili s sedmimi gasilci ter vozom ena (GVM-1), vozom dve (GVC 16/25) ter vozom tri (GVC 24/50).

Kamion & bus gasilski show

Vransko, 15.6.2019

V centru varne vožnje na Vranskem je potekal prvi Kamion & bus gasilski show. Dogodek je organizirala revija Kamion & Bus. Dogodka sta se udeležila tudi poveljnik PGD Prevoje in njegov namestnik. Na dogodku so udeleženski lahko vozili gasilsko vozilo Scania na zahtevnem poligonu z ovirami, na ogled so bile postavljena gasilska vozila na različnih podvozjih (med njimi tudi prvo električno gasilsko vozilo) in raznorazna oprema za gasilce. Tekom dneva je potekalo predavanje z različnimi temami (tahograf, označevanje gasilskih vozil, električna vozila itd.). Vsekakor zanimiv dogodek, za katerego upamo, da bo postal tradicionalen.

Nenapovedana društvena vaja

Šentvid, 11.6.2019

Poveljstvo PGD Prevoje je v sklopu zadnjih vaj operative pripravilo nenapovedano društveno gasilsko vajo. V Šentvidu je zagorel avto, ki smo ga uporabili na drugih vajah, kjer smo se usposabljali o različnih elementih v tehničnem reševanju. Na vajo se je odzvalo šest članov operativne enote. Izvozili smo z vozom dve (GVC 16/25) in vozom tri (GVC 24/50). Naprej smo postavili cevovod za preprečitev širjenja požara, nato pa smo avto pogasili z gasilsko peno.

Medobčinska gasilsko reševalna vaja

Prevalje, 8.6.2019

V organizaciji PGD Studenec je na Prevaljah potekala medobčinska gasilsko reševalna vaja. Deset gasilskih enot iz treh občin oziroma gasilskih zvez (Moravče, Domžale in Lukovica) je posredovalo na gospodarskem objektu sredi Prevalj. Scenarij vaje je bil požar gospodarskega poslopja z dvema ponesrečencema. Na kraju je sodelovalo preko 70 gasilcev in gasilk z dvanajstimi vozili. Operativna enota PGD Prevoje je bila razdeljena na dva dela. Osem gasilcev z vozom dve (GVC 16/25) je posredovala na objektu, kjer je iskala ponesrečeni osebi ter izvedla dva zunanja napada. Devet gasilcev z vozom štiri (GV-1) je iz potoka Radomlja začela z verigo petih motornih brizgaln, z namenom gašenja požara.

Vaje operative: Tehnično reševanje

Šentvid, 31.5.2019

Prejšni teden smo operativni gasilci PGD Prevoje na dveh iztrošenih avtomobilih vadili posredovanje na prometni nesreči. Tokrat smo imeli na voljo eno vozilo. Ponovili smo vaje pri stabilizaciji vozila, hitri izvlek ponesrečenca ter delo s hidravličnim orodjem. Prav tako smo obnovili znanje pri delu z vitlom ter pnevmatičnimi blazinami (dvigovanje bremen). Vaj smo se udeležili z vozom dve (GVC 16/25) ter petimi gasilci.

Predstavitev delovanja skenerja in predpisov CPP

Lukovica, 24.5.2019

Poveljstvo GZ Lukovica je na podlagi plana dela za leto 2019 organiziralo predavanje na temo delovanje skenerja in predpisov CPP. Predavanje je izvedel policijski kolega iz PU Ljubljana. Predstavil nam je skener, ki pomaga policiji pri obravnavi prometnih nesreč ter predstavitev CPP predpisov, ki so pomembni za voznike gasilskih vozil na nujni vožnji. V Kulturnem domu v Lukovici so se predavanja udeležili gasilci in gasilke iz vseh gasilskih enot v GZ Lukovica.

Vaje operative: Tehnično reševanje v prometni nesreči

Šentvid, 23.5.2019

Operativna enota PGD Prevoje je za namene praktičnih vaj pridobila tri iztrošene avte. V četrtek popoldne se nas je zbralo 10 operativnih gasilcev z namenom utrjevanja znanja pri posredovanju v prometni nesreči. Na samih vajah smo ponovili celoten postopek posredovanja, od prometnega zavarovanja, stabilizacije do saniranja nesreče. Glavne tri vaje so bile: hitri iznos ponesrečenca, prometna nesreča (vozilo na kolesih) ter prometna nesreča (vozilo na boku). Vaje smo izvajali z lastno opremo iz voza dve (GVC 16/25). Uporabili smo dve vozili, tretje pa smo pustili za naslednje vaje.

Zaključek tečaja za vodjo skupine

Blagovica, 12.5.2019

V nedeljo dopoldne se je z zaključnimi izpiti iz teorije in praktičnih vaj zaključil tečaj za vodjo skupine oziroma čin višji gasilec. Tečaj se je začel v februarju s predavanji v prostorih PGD Prevoje in je obsegal 55 ur predavanj iz 15 predmetov in 37 ur praktičnih vaj iz petih predmetov. Pogoj za uspešno zaključen tečaj je bila 60% udeležba na predavanjih, 90% udeležba na praktičnih vajah ter uspešno zaključeni vsi izpiti. Tečaj je tako uspešno zaključilo 16 tečajnikov iz štirih gasilskih enot v GZ Lukovica, od tega trije člani PGD Prevoje. Generacija bo izobraževanje za pridobitev čina lahko nadaljevala s tečajem za vodjo enote oziroma čin nižji gasilski častnik.

Preventivno - izobraževalna prireditev v Lukovici

Lukovica, 27.4.2019

Dan upora proti okupatorju je tradicionalni datum za izobraževalno prireditev ''Avtomobilisti, motoristi in kolesarji varno v prometu''. Prireditev organizira Avtomoto društvo Lukovica pred avtomehanično delavnico Avto Kveder v Lukovici. Rdeča nit prireditve je bil praktični prikaz naprednih sistemov v vozilih, ki vozniku olajšajo vožnjo in skrbijo za večjo varnost. Na prireditvi so se predstavili tudi policisti PP Domžale, gasilci PGD Lukovica, Prevoje in Krašnja, ViP motocenter Šmarca in drugi. Gasilci PGD Prevoje smo na prireditvi prikazali naše delo ter voz dve (GVC 16/25).

Vaje operative: Lestve

Imovica, 3.4.2019

V sredo zvečer smo izvedli vaje operativne enote pri avtocesti v Imovici. Obnovili smo znanje pri postavljanju trodelne in stikalne lestve. Prav tako smo ponovili pravilne postopke za varno delo z lestvijo. Ker nas je prehitela tema, bomo delo z lestvami nadaljevali na naslednjih vajah. Vaj se je udeležilo pet operativnih gasilcev z vozom dve (GVC 16/25).

Tako kot skoraj vse druge moderne spletne strani, tudi naša uporablja sistem piškotkov. Piškotke uporabljamo za izboljšanje kvalitete storitev na spletni strani in pod nobenim pogojem za zbiranje informacij, preko katerih bi vas bilo mogoče identificirati! Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information