Domov

Strokovna ekskurzija PGD Prevoje

Prevoje, 25.10.2018

Člani PGD Prevoje in nekaj naših podpornikov smo se v soboto, 20. oktobra, podali na strokovno ekskurzijo. Najprej smo si ogledali Ferležev mlin v Šibeniku pri Šentjurju, kjer nam je lastnik mlina, gospod Karl Ferlež, podal kratko zgodovino o njegovem nastanku, nam opisal vsakdanje delo v mlinu, delovanje mlina v vojnem času, poplavah, ki so mlin za nekaj časa popolnoma ohromile, življenju njegove družine, ki je bila močno vezana na ta obrat ter obdobje zadnjih dvajsetih let, ko je Ferleževa družina mlin po denacionalizaciji dobila nazaj v last in začela z njegovim popravilom in preurejanjem. Po končanem ogledu smo okusili slastne žemljice, ki nam jih je spekel lastnikov sin.

Po obilnem in zelo dobrem zajtrku smo se odpeljali v Rogaško Slatino in si ogledali Steklarno Rogaška, kjer izdelujejo vrhunsko kristalno steklo že dobrih 350 let. Ogledali smo si vse faze proizvodnje, osnovne surovine, pihanje stekla, plemenitenje izdelkov in pakiranje.

Ustavili smo se tudi v PGD Steklarna Rogaška Slatina, kjer so nam predstavili delovanje društva in nam razkazali vozni park. Najbolj pogumni smo se s pomočjo avto-lestve v košari dvignili zelo visoko. Ostalo nam je še malo časa za okrepčilo in klepet s tamkajšnjimi člani, s katerimi smo izmenjali mnenja in izkušnje.

Popoldan smo se odpeljali do Olimja, kjer smo si ogledali Minoritski samostan, čudovito cerkev Marije Vnebovzete, nakupili sladke izdelke v čokoladnici in mesnine na Jelenovem grebenu. Sledil je še ogled proizvodnje piva Haler, kjer smo si privoščili tudi pozno kosilo. V poznih večernih urah smo se odpravili proti domu.

Prihajajoči dogodki

Ni dogodkov

Obiskovalci

7614874
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Skupaj
3549
2424
22924
80972
7614874

Trenutne Intervencije

Požarna Ogroženost

Radarska slika padavin

Tako kot skoraj vse druge moderne spletne strani, tudi naša uporablja sistem piškotkov. Piškotke uporabljamo za izboljšanje kvalitete storitev na spletni strani in pod nobenim pogojem za zbiranje informacij, preko katerih bi vas bilo mogoče identificirati! Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information