Domov

Praznovanje 130 letnice delovanja PGD Prevoje

Prevoje, 1.10.2018

V Prostovoljnem gasilskem društvu Prevoje smo ponosni na 130-let obstoja in neprekinjenega humanega poslanstva in delovanja na prostovoljni osnovi. 130 let je zavidljiv jubilej. Lahko bi tudi rekli, da praznujemo 70 let obstoja na 60 let podlage. Do leta 1948 je namreč na našem območju za požarno varnost skrbelo Gasilsko društvo Brdo, ki se je nato preimenovalo v PGD Prevoje.

 

Tako visoko obletnico smo 24. avgusta obeležili s slavnostno sejo pod šotorom na športnem igrišču v Šentvidu pri Lukovici. Pod šotor smo pripeljali lepo ohranjena vozova, s katerima so naši predhodniki s pomočjo konjske vprege prišli na kraj požara in pričeli z gašenjem. Slavnostna seja se je pričela s slovensko himno, ki nam jo je zapel Mešani pevski zbor Šentviški zvon pod vodstvom dirigentke Špele Kink. Povezovalka programa Špela Rot je prisotne prijetno nagovorila in besedo predala predsednici PGD Prevoje, tovarišici Mateji Pavlič, ki je pozdravila častne goste in ostale povabljene in podala kratko zgodovino društva. V nadaljevanju je podala osnovne podatke o strukturi članov društva, vozilih, intervencijah, dosežkih na tekmovanjih na najvišji ravni ter poudarila pomen vključevanja mladih v gasilske vrste. Omenila je odlično sodelovanje z veterani v društvu in jim izrazila hvaležnost za njihovo delo v preteklih letih. Seveda pa se je ob takšnih jubilejih potrebno ozreti tudi v prihodnost društva, zato je razkrila načrte za dokončanje gradnje gasilskega doma in v njem izdelave sobe za muzejsko zbirko dokumentov, opreme in orodja, ki so nam jih zapustili naši predhodniki. Tudi vozilo GVC 24/50 je potrebno zamenjave, kajti njegovo podvozje je staro že 34 let in ne omogoča več zanesljive in varne vožnje na intervencije. Prav tako nameravamo ob koncu leta izdati zbornik, v katerem bo predstavljena podrobnejša zgodovina našega društva vseh 130 let.

 

Naši mladinci so nam zaigrali prikupno igrico o ustanovitvi Gasilskega društva Brdo ter nam prikazali pogost primer nesreče sedanjega časa. Po odigrani predstavi nas je nagovoril župan Občine Lukovica, gospod Matej Kotnik, ki nam je čestital za tako visok jubilej in se nam zahvalil za sodelovanje z ostalimi organizacijami v lokalni skupnosti. Izpostavil je projekte, ki jih je Občina Lukovica uspela uskladiti z Gasilsko zvezo Lukovica in so že v fazi izvajanja. Za njim je bil na oder povabljen predsednik Gasilske zveze Slovenije, tovariš Janko Cerkvenik, ki je pohvalil odlično sodelovanje društva z lokalno skupnostjo in nam opisal trenutna dogajanja v Gasilski zvezi Slovenije, njen položaj v družbi in njeni usmeritvi v prihodnje. Zahvalil se nam je za vsa gasilska znanja, ki jih premoremo, in za intervencijsko pripravljenost ter izvedbo intervencij z vso odgovornostjo. Omenil je visok jubilej, ki jo bo gasilstvo v Sloveniji praznovalo v naslednjem letu in sicer 150 let organiziranega gasilstva in dogodek, ki bo odmeven tudi izven meja naše Slovenije, to je organizacija mednarodnega gasilskega tekmovanja CTIF v Celju v letu 2021.

Naša gasilka Ana Praznik je slavnostno sejo popestrila s čudovito odpeto pesmijo Mance Špik in Isaaca Palme (Oba), nato pa je sledila podelitev zahval in priznanj najzaslužnejšim za delovanje našega društva v preteklih letih. Društvene zahvale sta podelila predsednica PGD Prevoje, tovarišica Mateja Pavlič, in poveljnik PGD Prevoje, tovariš Gašper Bergant. Društveno zahvalo za pomemben prispevek pri usposabljanju ekip na gasilska tekmovanja sta prejela Klemen Zabret in Damjan Berdik, za pomoč pri oblikovanju podobe društva ter pripravi naših tiskovin pa Božo Stupica.

Mladinska priznanja in priznanja Gasilske zveze Lukovica sta podelila namestnik predsednika Gasilske zveze Lukovica, tovariš Milan Florjančič, in namestnik poveljnika Gasilske zveze Lukovica, tovariš Uroš Medič. Mladinsko priznanje so prejeli Valentin Armeni, Ema Lekan, Luka Pečar, Ana Praznik, Neža Saje in Miha Serko. Priznanje Gasilske Zveze  III. stopnje so prejeli  tovariša Gašper Bergant in Gregor Klopčič ter tovarišice Urška Hribar, Gabi Dernulovec in Mateja Pavlič. Priznanje Gasilske Zveze II. stopnje so prejeli tovariši Vincenc Dragar, Zoran Dernulovec,  Sašo Urbanija, Peter Avbelj in Tomaž Rak. Priznanje Gasilske Zveze I. stopnje so prejeli tovariši Aleš Andrejka, Milan Dernulovec, Franc Končar, Andrej Lekan in Andrej Pavlič.

 

Na slavnostni seji je bila podeljena tudi plaketa in značka gasilskega veterana, ki se podeli v zahvalo in priznanje za uspešno ter dolgoletno delo. To priznanje je prejel tovariš Mirko Bergant. Pri podelitvi priznanja je sodeloval tudi predsednik Komisije za veterane v Prostovoljnem gasilskem društvu Prevoje, tovariš Martin Andrejka.

Odlikovanje gasilska plamenica I. stopnje, gasilsko odlikovanje I. stopnje in odlikovanje za posebne zasluge je podelil predsednik Gasilske zveze Slovenije, tovariš Janko Cerkvenik, skupaj s pomočnikoma,prej omenjenima funkcionarjema Gasilske zveze Lukovica. Odlikovanje gasilska plamenica I. stopnje za aktivnosti na operativnem področju je prejel tovariš Franc Klopčič, gasilsko odlikovanje I. stopnje za aktivnosti na organizacijskem področju sta prejela tovariša Srečko Strehar in Marjan Kveder, najvišje prejeto priznanje pa je bilo namenjeno tovarišu Martinu Andrejki in sicer odlikovanje za posebne zasluge. Slednji se je v imenu vseh nagrajencev tudi zahvalil za prejete zahvale in priznanja ter nam na prav simpatični način predstavil razliko med opravljanjem našega dela v prvih letih nastanka društva in v sedanjem času. Svojim kolegom veteranom je zagotovil, da se za nadaljnji obstanek in razvoj društva ni treba bati, saj imamo veliko mladine in motiviranih članov v odborih, ki bodo skrbeli za njegovo delovanje.

Sledila je podelitev plaket za zahvalo, sodelovanje in pomoč našemu društvu, ki so jih prejeli vsi gostje. Plakete sta podelila predsednica PGD Prevoje, tovarišica Mateja Pavlič, in poveljnik PGD Prevoje, tovariš Gašper Bergant. Predsednico društva so člani presenetili še s šopkom rož in se ji na tak način zahvalili za njen prispevek k pripravi praznovanja tega jubileja in ji zaželeli veliko uspehov pri vodenju društva.

Z nastopom Mešanega pevskega zbora Šentviški zvon smo zaključili uradni del slavnostne seje ob praznovanju 130-letnice delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Prevoje. Še dolgo po končani slavnostni seji pa smo se zadržali v drugem delu šotora, kjer smo pripravili manjšo pogostitev za vse prisotne.

 

Za naslednji dan je bila načrtovana parada gasilcev in gasilskih vozil z vrha Prevoj in njihov mimohod mimo častne tribune pred gasilskim domom v Šentvidu, vse do prireditvenega prostora na športnem igrišču, vendar smo bili zaradi slabega vremena primorani parado odpovedati. Krajši kulturni program je nato sledil pod šotorom, kjer je poveljnik PGD Prevoje, tovariš Gašper Bergant, razporedil ešalona gasilcev in praporščakov s praporji. Kljub slabemu vremenu se je slovesnosti udeležilo 21 gasilskih praporov ter preko 110 gasilcev in gasilk. Poveljnik PGD Prevoje je predal raport tovarišu Slavku Jalovcu, članu Upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije, in ga prosil za dovoljenje za nadaljevanje prireditve. Po odigrani Slovenski himni s strani Godbe Lukovica, je po uvodnem pozdravu  povezovalka Špela Rot k besedi povabila predsednico PGD Prevoje, tovarišico Matejo Pavlič. Uvodoma je pozdravila njegovo ekselenco veleposlanika Republike Poljske, gospoda Pawla Czerwińskega s soprogo ter ostale častne goste in prisotne ter na kratko opisala zgodovino društva, njegovo delovanje in načrte društva za prihodnost. Kasneje je bila beseda dana tudi namestniku predsednika Gasilske zveze Lukovica, tovarišu Milanu Florjančiču, ki je izpostavil dobro delovanje društva v vseh teh letih in se zahvalil za povezovanje, pomoč in ukrepanje ob vseh vrstah nesreč na območju Gasilske zveze Lukovica in širše. Za glasbeni vložek je zopet poskrbela Ana. Tovariš Slavko Jalovec je v svojem nagovoru čestital članom društva za častitljiv jubilej in pohvalil naše delo. Orisal nam je lik gasilca, ki ni le gašenje požarov, ampak je veliko več. Je pomoč sočloveku. In to poslanstvo s ponosom opravljamo že 130 let. Zaželel nam je mnogo uspešnega dela in krepitev društva, čim manj nevarnih intervencij, veliko prijetnega druženja in dobrega sodelovanja tako med krajani, društvi kot občino, v kateri delujemo.

Tovariš Slavko Jalovec je predal predsednici društva tudi zlato plaketo Gasilske zveze Slovenije. Zlata plaketa se podeli Prostovoljnemu gasilskemu društvu Prevoje ob 130. obletnici aktivnega delovanja na predlog Gasilske zveze Lukovica.

Na naše praznovanje smo povabili vsa društva, ki v letošnjem letu praznujejo 130-letnico delovanja. Na povabilo se je poleg sosednjega Prostovoljnega društva Lukovica odzvalo še Prostovoljno gasilsko društvo Videm ob Savi, katerima smo ob tej priložnosti podelili spominski plaketi. Naš program so popestrili še člani Folklorne skupine Lukovica, ki so se predstavili z dvema plesoma, ki menda ne smeta manjkati na nobeni pravi slovenski veselici. Prvi ples je bila stara polka, drugi pa ples z metlami. Na harmoniki jih je spremljal Damjan Pevc.

 

Po razpustu gasilskih formacij smo se okrepčali in sprostili ob zvokih ansambla Erazem. Kljub slabemu vremenu je bila prireditev dobro obiskana.

V Prostovoljnem gasilskem društvu Prevoje sledimo smeri in viziji ustanoviteljev: pomagati ljudem pri elementarnih nesrečah ter požarih. V vseh teh letih smo dokazali, da so s požrtvovalnostjo in pripadnostjo članov vsi cilji dosegljivi. Seveda pa so za dosego teh ciljev zaslužni tudi krajani celotnega požarnega območja PGD Prevoje, ki nas podpirajo in nam izkazujejo zaupanje.

 

Verjamemo, da bomo uspeli uresničiti vse cilje, ki smo si  jih zadali, in da se bo zgodba o uspehu našega društva pisala tudi v prihodnje.    

 

NA POMOČ!

 

Članice in člani PGD Prevoje

Prihajajoči dogodki

Ni dogodkov

Obiskovalci

7614880
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Skupaj
3555
2424
22930
80978
7614880

Trenutne Intervencije

Požarna Ogroženost

Radarska slika padavin

Tako kot skoraj vse druge moderne spletne strani, tudi naša uporablja sistem piškotkov. Piškotke uporabljamo za izboljšanje kvalitete storitev na spletni strani in pod nobenim pogojem za zbiranje informacij, preko katerih bi vas bilo mogoče identificirati! Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information