Domov

GZ Lukovica bogatejša za 15 operativnih gasilcev in gasilk

Blagovica, 27.5.2018

V letu 2016 je v PGD potekal osnovni tečaj za za gasilca, ki so se ga udeležili tudi pripravniki iz PGD Lukovica in Krašnja. Jeseni 2017 pa se je začel nadaljevalni tečaj. Prvih ur teoretičnega dela se nas je udeležilo 28 znanja željnih pripravnikov iz vseh društev GZ Lukovica. Kmalu smo ugotovili, da bo ta tečaj obsežnejši, kot smo pričakovali. Mnogi so se že pred izvedbo praktičnega dela tečaja odločili, da ne bodo nadaljevali, saj jim prosti čas ni dopuščal predpisane udeležbe.

 

Vsa predavanja so potekala v gasilskem domu v Krašnji. Na urah, posvečenih teoriji, smo se seznanili z elektriko, požari in nevarnimi snovi, gradbeništvom in preskrbo z gasilno vodo, vozili in opremo, radijskimi in ostalimi zvezami, zaščito telesa in dihal, gasilsko taktiko in tehničnim reševanjem (varno delo z motorno žago, vrvna tehnika, reševanje živali, potresi, plazovi, dvigala in prometne nesreče). Na koncu pa je sledilo še preverjanje znanja. Tisti, ki smo vztrajali in tečaj redno obiskovali, smo izpit uspešno opravili. V teoretični del smo vložili veliko časa in sicer okoli 65 ur predavanj in več kot 50 ur individualnega učenja za izpit. Kot predavatalja sta PGD Prevoje zastopala tudi dva gasilca PGD Prevoje. Poveljnik je predaval predmet vozila in oprema, namestnik poveljnika pa predmet radijske zveze.

S praktičnim delom smo začeli februarja 2018 v gasilskem domu na Prevojah, nadaljevali v Lukovici, večina vaj pa je bila organizirana v Blagovici. Na praktičnih vajah smo osvojeno teorijo prenesli v prakso. Trenirali smo naše spretnosti in zmožnost gledanja širše slike. Dobro smo spoznali naša gasilska vozila in opremo, ki se v njih nahaja, prav tako pa smo postali dobra ekipa. Velikokrat nam je ponagajalo vreme, saj je padal tako dež kot sneg in takrat nas je zeblo. Včasih pa je sijalo močno sonce, ki nas je grelo, da nam je teklo izpod čelad. Mnogi med nami smo premagali ali pa vsaj obvladali strah pred višino, za kar gre posebna zahvala inštruktorjem, ki so nam pomagali, spodbujali in nas potrpežljivo čakali, ko si nismo upali naprej. Ob koncu praktičnega dela je sledila še ponovitev znanja o prvi pomoči v Krašnji. Za praktični del smo porabili približno 100 ur. Tako kot na teoretičnem delu sta bila poveljnik in namestnik poveljnika prisotna tudi na praktičnih vajah kot inštruktorja.

Zaključni izpit je potekal 27. maja v Blagovici in je bil sestavljen iz dveh delov – 3 vaje iz praktičnega dela in 7 vprašanj iz teorije. Vsi pripravniki, ki smo prišli do zaključnega izpita, smo tečaj uspešno opravili in si pridobili čin gasilec. V PGD Prevoje smo ta čin pridobili 3 člani, v PGD Lukovica 4 člani, v PGD Krašnja 3 člani, v PGD Blagovica 3 člani in v PGD Trojane 2 člana. Na tem mestu bi opozorila na množičen upad potencialnih operativnih gasilcev, ki je v veliki meri posledica obsežnosti tečaja, saj ga je od prvotno prijavljenih 28 članov opravilo le 15. Bi pa dodala, da bi s krajšim tečajem morebiti izgubili pomembne teme in bi društva posledično operirala z manj izobraženimi gasilci.

Tečaj za operativnega gasilca je bil precej zahteven, saj je bilo potrebno veliko učenja in zbranosti. Mnogi so želeli odnehati, a sem vesela da niso, saj smo se povezali v zelo dobro ekipo. Pokazali smo veliko mero vztrajnosti, poguma, trme in znanja, ki smo jih pridobili na teoretičnem in praktičnem delu tečaja. Posebej bi se rada zahvalila vsem inštruktorjem, ki so nam predavali in nas učili. Mnogi so bili več kot samo predavatelji, saj so nas spodbujali in nam pomagali, ko smo bili utrujeni in obupani. S pripovedovanjem izkušenj iz intervencij so nas marsikdaj postavili na realna tla.

Kljub obsežnosti tečaja sem vesela, da sem vztrajala in si pridobila čin gasilec, saj to pomeni, da lahko na intervencijah pomagam ljudem okoli sebe in celotni skupnosti v kateri živim. Zahvalila bi se vsem pripravnikom, s katerimi sem opravljala tečaj, za podporo, razumevanje in potrpljenje, ki so ga izkazali na predavanjih in vajah in jim čestitala za opravljen tečaj. Prav tako pa bi spodbudila vse člane, pa tudi tiste, ki to še niso in bi radi postali, naj na vseh tečajih, ki se jih bodo udeležili, vztrajajo in od predavateljev dobijo čim več znanja, ki jim bo v pomoč tako v gasilstvu kot tudi v zasebnem življenju.           

Ema Pavlič

Prihajajoči dogodki

Sob Mar 30 @08:30 -
Srečanje članic regije Ljubljana 3

Intervencije Občina Lukovica

Obiskovalci

7399129
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Skupaj
33
2609
31385
106973
7399129

Trenutne Intervencije

Požarna Ogroženost

Radarska slika padavin

Tako kot skoraj vse druge moderne spletne strani, tudi naša uporablja sistem piškotkov. Piškotke uporabljamo za izboljšanje kvalitete storitev na spletni strani in pod nobenim pogojem za zbiranje informacij, preko katerih bi vas bilo mogoče identificirati! Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information